10 dolog, ami jól jöhet egy iskolahajón vitorlázva

Categories: Iskolahajók,Ismeretterjesztés

A tengeren hajózva nem tudsz kiugrani a sarki boltba, ha hirtelen szükséged van valamire, a házhozszállításról nem is beszélve ;) Érdemes előre felkészülni olyan eszközökkel, tárgyakkal, amik nagy segítséget jelenthetnek a fedélzeten töltött idő alatt, ehhez a saját javaslataink mellett felhasználtuk a sailonboard.com cikkét.

Szerző: Dallos Ádám

 

1. Tea, kávé, csokoládé

Amellett, hogy segítenek átmelegedni egy szeles napon, vagy ébernek maradni az éjszakai őrszolgálat alatt, az ismerkedést a többi gyakornokkal is meggyorsítja: ki mondana nemet egy kocka csokira?

2. Fejkendő (bandana), baseball sapka

Egy kendő jól jöhet, hogy ne fújja a hajadat a szemedbe a szél, hűvös estéken a nyakadra kötve melegít, erős napsütésben véd a leégéstől…egy kis kreativitással az egyik leghasznosabb eszköz lehet!

The Tall Ships Races 2016, Lisszabon © Tóth Zsuzsa

 Fotó: Tóth Zsuzsa/S.A.L.T. Hungary

 

3. Gyömbér

Ha még nem hajóztál a tengeren, mindenképp vigyél magaddal egy kis gyömbért: émelygés, hányinger,tengeribetegség ellen nagyon hatásos. Van, aki gyömbéres kekszre, vagy gumicukorra esküszik, de teába reszelve is nagyon finom!

4. Kesztyű

Akármilyen méretű hajóra is készülsz, egy jó kesztyű megváltás tud lenni: védi a tenyeredet a kidörzsölődéstől és jobb tapadást biztosít a vizes köteleket fogva is. Kifejezetten a vitorlázáshoz kialakított kesztyűket javasoljuk: az ujjvégek nélküli változatokkal könnyű dolgozni!

5. Napszemüveg és hozzá való nyakpánt

Bár a vitorlák és árbocok adnak némi árnyékot, jó időben a napfény vakító hatását csak erősíti a tenger csillogása – napszemüveg nélkül estére igencsak el tud fáradni az ember szeme, arról nem is beszélve, hogy ha egy kritikus pillanatban hunyorogva épp nem látsz semmit, az veszélyes is lehet. A napszemüveg azonban mit sem ér, ha leesik a fejedről – a nyakpánt megakadályozhatja, hogy a tengerben végezze!

6. Otthoni íz

Piros Arany? Fokhagymakrém? Erős Pista? Ha van valami otthoni kedvenced, amivel szereted feldobni az ételt, vidd magaddal! Csak aztán ne felejtsd el megkínálni a többieket is!

7. Vízálló táska, műanyag zsák

A párás tengeri levegőben nem könnyű bármit is megszárítani – a legjobb, ha vízmentes helyen tárolod a ruháidat. Ehhez már néhány reklámszatyor is elég lehet, de kapható mindenféle stílusú vízálló táska is.

8. Zseblámpa

Bár már minden telefonnak van ilyen funkciója, egy apró elemlámpa bármikor jól jöhet. Profi tipp: ha vörös fénnyel világít (ehhez elég lehet egy normál lámpára erősíteni egy piros szövet- vagy fóliadarabot), akkor a már sötéthez hozzászokott szemedet nem vakítja el!

9. Jegyzetfüzet

Naplóíráshoz, a többiek elérhetőségének feljegyzéséhez, rajzolgatáshoz…Évek múlva szuper lesz elővenni!

10. Humorérzék és nyitottság

Talán a listán a legfontosabbak. Egy tengeri iskolahajón, ahol a legkülönfélébb hátterű emberekkel osztod meg az életedet, elengedhetetlen a nyitottság mások irányába, valamint bár ez klisének hangozhat, de itt is csak megtapasztalhatod, hogy egy mosoly, közös nevetés a legkülönfélébb nemzetiségű, tudású, értékeket valló embereket is közel hozza egymáshoz. Ez pedig az egyik legnagyobb élmény lehet egy iskolahajó fedélzetén!

Author: S.A.L.T.