A tengeri toalettek világa

Tags: , , , ,

Categories: Uncategorized

Szöveg: Dallos Ádám

“Van WC a hajón?” – az egyik leggyakoribb kérdés tengeri iskolahajóra jelentkező fiataloktól. A válasz: természetesen van, persze az már hajónként változhat, hogy milyen kivitelű. A kisebb hajókon általában kézipumpával öblíthető, míg a nagyobbakon “hagyományos” toalettek szoktak lenni.

 

underwater-marine-toilet

A angol nyelvű szakkifejezésekkel ismerkedőknek az elején furcsa lehet, hogy hajón a mellékhelyiséget wc vagy toalett helyett “head”-nek hívják. Ennek oka, hogy a régi vitorlásokon csak a kapitánynak volt saját wc-je a hátul lévő kabinjában, a legénység többi tagja az orrban (angolul “head”) kialakított toalettet használta. Ezt a felcsapó hullámok ki tudták mosni, és mivel a vitorlások nem tudnak széllel szemben vitorlázni, a kellemetlen szagokat a szél sosem fújta a fedélzet irányába.

 

A mai hajókon természetesen már nem ez a helyzet, a mellékhelyiségek elhelyezése bárhol megoldható, mivel a szennyvizet tartályokba gyűjtik. Környezetvédelmi okokból egyre több ország tiltja, hogy a partjaik közelében ezek tartalma a tengerbe kerüljön, így a legtöbb hajó a kikötők megfelelő létesítményeiben tud megszabadulni a tárolt szennyvíztől.

 

Hogyan kell használni a fedélzeti wc-ket?

 

Mivel hajónként változhat, ezt az állandó személyzet hamar megmutatja a fedélzetre lépés után. Az őrszolgálat feladatai közé szokott tartozni a wc-k tisztítása is.

 

A kézi pumpával öblítő wc-k kezelése nem bonyolult. A dolgod végeztével egy kapcsoló átfordítását követően a kézipumpával vizet tudsz engedni a csészébe, a kapcsolót másik állásba fordítva pedig kiöblíthető a wc. Ezt még egyszerűbben magyarázzák el ezen a videón:

 

 

A legfontosabb dolog, amit sose szabad elfelejteni a fedélzeti toalettel kapcsolatban, hogy ne kerüljön bele semmi, amit előtte nem ettél meg – ez vonatkozik a wc papírra is! Fogselyem, női higiéniai termékek, régi parkolójegyek…ezek mind egy külön tasakba, szemetesbe kell kerüljenek.

Author: S.A.L.T.