Az öt leglátványosabb tengeri jelenség

Tags: , , ,

Categories: Ismeretterjesztés

Az öt leglátványosabb tengeri jelenség

A tengeren töltött idő kétségtelenül legemlékezetesebb pillanatai közé tartozik, amikor valami olyat láthat az ember, ami a szárazföldön nem megtalálható, csak itt megfigyelhető. A sailonboard.com blogcikke alapján bemutatjuk ezeket nektek is, egyik különösebb, mint a másik!

Szerző: Dallos Ádám

 

Tejtenger (angolul milky sea vagy mareel)

Az elmúlt 400 évben többször is megemlítették (még Verne Gyula egy regényében is szerepel), de a mai napig a tudomány egy nyitott kérdése ez a lélegzetelállító látvány. A jelenleg elfogadott magyarázat szerint mikroszkopikus méretű biolumineszcens élőlények milliárdjainak ragyogása okozza, a sötétben a tenger kék, fehér vagy zöld színnel világít óriási, akár két magyarországi megyényi területen!

mikly sea (C) Wikimédia

Szent Elmo tüze (St Elmo’s Fire)

Bár szárazföldön (vagy például repülőgépen) is megfigyelhető, Szent Elmo tüze évszázadokon át lenyűgözte a tengerészeket, ahogy az árbocok csúcsán kisülések, kék fények formájában megjelent. Régen jó ómenként, a szerencse isteni jelenként értelmezték, de ma már tudjuk, hogy ezt a meteorológiai jelenséget a zivataros időjárásban ionizálódott légköri részecskék okozzák.

St Elmo tüze (C) orig00.deviantart.net

Vörös dagály (angolul red tide)

Baljóslatú neve ellenére valójában csak bizonyos tengeri algák olyan mennyiségű elszaporodásáról van szó, ami már vörösre festi a vizet. Azonban ez mégsem teljesen veszélytelen: a folyamat közben termelődő toxikus anyagok károsak lehetnek az itt élő kagylókra, halakra, ezért a vörös dagály idején a horgászbot helyett érdemes inkább csak a fényképezőt elővenni!

Vörös dagály (C) SailonBoard.com

Tengeri hab (Sea Foam)

A világ számos tengerpartján felbukkanhat, leggyakrabban a vízbe kerülő lebomló szerves anyagok miatt alakul ki (ennek lehetnek természetes és emberi okai is). Bár kétségtelenül látványos a partot akár 1-2 méteres magasságban beborító habtömeg, érdemes csak a távolból gyönyörködni benne – bizonyos algák jelenléte bőrirritációt vagy légzési problémákat okozhat.

Biolumineszcencia

Szent Elmo tüzéhez hasonlóan ez is megfigyelhető számos formában a tenger mellett a szárazföldön, élőlények fénykibocsátását hívjuk így. A sötétben igen sejtelmes látványt tud nyújtani, legnagyobb eséllyel kis méretű gombák nagyobb csoportjainál figyelhető meg, de számos mélytengeri hal is a maga előnyére fordította ezt a jelenséget például zsákmányszerzéshez.

Foszforeszkáló tenger (C) SailonBoard.com

 

 

 

 

Author: S.A.L.T.