2013. szeptember 24., szerda

A "Femme Fatale" legénysége - Mediterranean Tall Ships Regatta 2013Foto: S.A.L.T. Hungary

Szeptember 21-én Barcelonában megkezdődött a Lycamobile Mediterranean Tall Ships Regatta 2013.

A Tall Ships Races 57 éves történetében első alkalommal vesz részt magyar hajó: a Beneteau First 47.7 típusú cruiser/racer “Femme Fatale”. A Lycamobile Tall Ships Regatta 2013 az iskolahajók őszi nemzetközi versenye, melyen a résztvevő negyven-ötven hajóból legalább egy tucat A-osztályú keresztvitorlázatú hajó is indul, többek között az orosz négyárbocos teljes vitorlázatú “Kruzenshtern” és “Mir” bark, a portugál négyárbocos szkúner “Santa Maria Manuela”, a franciák iskolahajója, a “Belem” bark, a brazilok klippere, a “Cisne Branco” (a holland “Stad Amsterdam” testvérhajója), vagy a holland “Gulden Leeuw” és a német “Alexander von Humboldt II”, amelyeken a nyári Tall Ships balti-tengeri versenyén a magyar csapat is részt vett. A résztvevő hajók teljes listája itt látható.

A “Femme Fatale” a C-osztályban indul (40 m alatti modern vitorlázatú hajók spinnaker nélkül). Versenytársai között két spanyol, több francia és egy ír hajó található. A Class C és Class D hajók a barcelonai főtér előtti Drassenes dokkban épített ideiglenes pontonon kaptak helyet. A háttérben Kolombusz szobra áll a Placa del Portel de la Pau téren… A Class A hajók a dokk jobb oldalán, a Moll de Barcelona rakpartnál, a Class B hajók a bal oldalon, a Moll d’Epsanya parfalánál sorakoznak.

A barcelonai események sorát szeptember 21-én este a Captain’s Dinner nyitotta meg, amelyre a brazil “Cisne Branco”  fedélzetén került sor. A másnapi sporteseményeken a “Femme Fatale”  legénységének három tagja részt vett az ír csónakok versenyén, ahol az előfutamban a 2. helyet szerezték meg, de sajnos mégsem kerültek a döntőbe. Meglátogatta a hajót a Magyar Köztársaság barcelonai  főkonzulja, Medveczky Iván úr és családja, majd Erdős György konzul úr és családja is. Este a Crew Party-n vettünk részt a hajózási múzeum termeiben.  Szeptember 23-án sajnos elmaradt a legénységek felvonulása (Crew Parade). Viszonoztuk a látogatást a főkonzulátuson, ahonnan pompás kilátás nyílt a városra, s Erdős György kedves feleségének rétesét élvezhettük. Délután a kapitányok eligazítását a hajózási egyetem csodálatos épületében tartották.

A négy nap során meglátogattuk a résztvevő hajókat, és több hajóról mi is fogadtunk látogatókat, nem beszélve arról a tucatnyi látogatóról, akik az esemény kedvéért jöttek ki a kikötőbe. Számos honfitársunkat is üdvözölhettük és vendégül láthattuk a hajón, akik Barcelonában élnek.

A barcelonai Festival del Mar ( Fiesta de la Mercè) szeptember 24-én délben a hajók kivonulásával ért véget. A “Femme Fatale” a francia “Belem” háromárbocos barkkal, a spanyol versenytárs “Tartessos”-szal és a Class D francia “Patriarch” vitorlással együtt hagyta el a barcelonai dokkot. A város előtt felvont vitorlákkal vonultak el a hajók a Sail Parade keretében. A rajtra helyi idő szerint 18:45-kor került sor a várostól néhány mérföld távolságban. A “Femme Fatale” remek 18-20 csomós szélben teljes vitorlázat alatt az osztályában elsőként vitorlázott át a rajtvonalon.

“Femme Fatale” hatfős legénységében a rehabilitációs programunk keretében három, daganatos betegségből gyógyult fiatal is részt vesz az Ománi ösztöndíj és hazai támogatók jóvoltából.

Author: S.A.L.T.