A Tall Ship versenyek minden 30 lábnál hosszabb (LWL > 9,14 m) egytestű vitorlás hajó számára nyitva állnak, feltéve, ha a legénységük legalább fele 15 és 25 év közötti fiatalokból áll, és a hajó megfelel a Sail Training International biztonsági eszközökre vonatkozó követelményeinek. Mindenki részt vehet a versenyeken, akármilyen képességekkel rendelkezzenek is, így szellemi és testi fogyatékosok is. Az alsó korhatór 15 év, vagyis fiatalabbak nem vehetnek részt sem a versenyeken, sem a versenyek túraszakaszain, sem a hozzájuk kapcsolódó eseményeken. A túraszakaszokon akkor indulhat egy hajó, amennyiben legalább egy versenyszakaszon is részt vesz. A hajók vendég legénysége (trainee) akár egyes szakaszokra, akár az egész versenyre csatlakozhatnak a hajókhoz.

A Sail Training International a Tall Ship flotta hajóit négy hajóosztályba sorolja:

 

A-osztályú hajók (Class A)

Mindegyik keresztvitorlázatú hajó (teljes vitorlázatú hajó, bark, barkentin, brigg, brigantin vagy topsail schooner) és minden más hajó, feltéve, ha a teljes hossza meghaladja a 40 métert (LOA > 40 m), tekintet nélkül a vitorlázatára.

B-osztályú hajók (Class B)

Tradicionális vitorlások (Staysail Schooner, gaffos kutter és szlúp, ketch, yawl) 40 méter teljes hossz alatt (LOA < 40 m), feltéve, ha a vízvonalhossza meghaladja a 9,14 m-t, azaz a 30 lábat (LWL > 9,14 m).

C-osztályú hajók (Class C)

Modern vitorlázatú hajók (bermuda kutter és szlúp, ketch, yawl és szkúner) 40 méter teljes hossz alatt, feltéve, ha a vízvonalhossza meghaladja a 9,14 m-t és nem visel spinnaker-szerű vitorlákat.

D-osztályú hajók (Class D)

Modern vitorlázatú hajók (bermuda kutter és szlúp, ketch, yawl és szkúner) 40 méter teljes hossz alatt, feltéve, ha a vízvonalhossza meghaladja a 9,14 m-t és spinnaker-szerű vitorlákat is visel.

Klasszikus vitorlázatú hajók