Néhány egyszerű dolog, amit a tengeren hajózva tehetsz a környezetért

Tags: , ,

Categories: Ismeretterjesztés

Szöveg: Dallos Ádám

 

A környezetvédelem szó hallatán a legtöbb embernek az őserdők, folyók és egyéb szárazföldi helyek ugranak be, de legalább ennyire fontos a Föld 70%-át borító tengerekre is gondolni. Íme pár tipp, hogy mivel tudsz tenni ezekért!

Los Angeles Kids Promote Clean Oceans

Fotó: Getty Images

Ne hagyd, hogy a halak szívják meg – felejtsd el a szívószálat!

Bár jól néz ki egy koktélos pohárban és a gyerekek nagyon szeretik, a szívószál valójában nem egy nélkülözhetetlen apróság. Ráadásul mivel csak egyszer használatos, igen felesleges dolog, ami a vízbe kerülve éles széleivel számos módon tud kárt okozni a tengeri élőlényeknek (képzeld el, milyen érzés lehet lenyeln egyet…). Ha egy hajóúton felajánlják, utasítsd vissza azt a vacak kis műanyag csövecskét, a boltban pedig válassz egyszerűbben fogyasztható üdítőt!

A repülő műanyag esete

Szendvicsek, rágcsálnivalók, ruhák, apró használati tárgyak – tény, hogy számtalan dolog tárolását könnyíthetik meg a műanyag zacskók. Azonban ha egy szeles napon csak egy pillanatra félreteszel egyet, az máris felröppen, rövid időn belül pedig a vízben landol. Biztos láttál már nem egy ilyen kis ejtőernyőst…Aligha van lehetőség a vízbeesettet begyűjteni, talán még bűntudatot is érzünk egy pillanatig, azonban az élet megy tovább és pár perc múlva már nem is emlékszünk erre az apró incidensre – annak ellenére, hogy az a zacskó valószínűleg még bőven a mi életünk után is a tengerben fog lebegni, hozzájárulva a világtengereket elborító szeméthalomhoz. Légy körültekintő, bármit is bontasz ki a hajón, ne járulj hozzá a vízi élőrendszerek szennyezéséhez!

Remek gyakorlási lehetőség: szemétszedés a vízen.

Ha mégis a vízbe ejtettél valamit (és nem merül el egyből), vagy csak hajózás közben észreveszel egy nem a vízfelszínre illő dolgot (műanyag palack, lufi, stb), ragadd meg az alkalmat, hogy gyakorolhasd a vízből mentés manővert! Két legyet üthetsz egy csapásra, és a napi jótetted is meglesz.

Ne ürítsd semmit a vízbe, és a hajód se!

Olaj, üzemanyag, szennyezett fenékvíz – mind különösen nagy veszélyt jelentenek a környezetre. Rendszeresen ellenőrizd, hogy a hajódról egyik sem kerülhet a vízbe! Ha szükséges, kérd szakember segítségét a tömítések, szigetelések és tartályok ellenőrzéséhez. Bár a fedélzeti wc-k szennyvíztartályainak a tartalma nem annyira káros, mint az előbbiek, de ha csak teheted, megfelelő helyen ürítsd ezeket is, valamint környezetbarát vegyszereket használj.

Author: S.A.L.T.