Akár csak utazni szeretnél egy távoli, egzotikus tájon, akár tengerre szállnál egy iskolahajón fedélzetén, előteremteni az ezekhez szükséges anyagi forrásokat nem kis kihívás lehet. Adunk pár tippet, ami hasznos lehet számodra, ha csak ez tart vissza!

Szerző: Dallos Ádám

1. Indíts egy közösségi finanszírozási oldalt

Ma az internet egy hihetetlenül hatékony eszköz lehet abban, hogy sok, általad nem ismert embert elérj az üzeneteddel. Ha utazásod céljaként egy számodra fontos dolgot határozol meg, amivel mások is azonosulni tudnak, és ezt sikerül alátámasztanod egy megnyerő tervvel, sokak szimpátiáját elnyerheted, akik hajlandóak lesznek hozzájárulni az utazásodhoz. Ilyen lehet például felhívni a figyelmet az óceánokban található hulladékok veszélyeire a legénységnek és a hajó látogatóinak tartott előadásokkal, majd erről egy összefoglaló videó készítése a tapasztalataidról. A GoFundMe vagy a JustGiving remek platformok egy ilyen közösségi gyűjtés menedzseléséhez, külön honlappal, bloggal, közösségi médiumokban megosztással a saját ismerőseidnél pedig jóval szélesebb közönséget is elérhetsz.
crowfunding

2. Tarts egy nemzetközi vacsorát

Kóstoltasd meg a családoddal, barátaiddal annak az országnak, kultúrának az ételeit, ahova szeretnél eljutni, vagy ha hajóznál, készíthetsz tengeri fogásokat, tipikus hajós ételeket. A finom falatokért cserébe kérhetsz önkéntes adományt, amit majd életed kalandjának fedezésére fordítasz, emellett ez egy remek társasági élmény is lehet.
Vacsora

3. Add el a régi cuccaidat

Régi könyvek? Kinőtt, de még jó állapotú ruhák? A szekrény mélyén porosodó, évek óta elő nem vett holmik? Lehet, hogy már nincs is szükséged számtalan dologra, ami másnak még hasznos lehet vagy örömet okozhat. Ha ezeket eladod, amellett, hogy közelebb kerülsz életed utazásához, fel is szabadítasz némi helyet otthon!
Add el a használt cuccaidat

4. Segíts másoknak

Angol vagy matekkorrepetálás, gitároktatás, kutyasétáltatás, babysitterkedés, takarítás, fűnyírás, hólapátolás – biztos találsz a környezetedben olyat, akinek segítségre van szüksége és ezért hajlandó valamennyit fizetni is. Fontos viszont, hogy az ezekért kapott pénzt egyből tedd el a kitűzött célodra (malacperselybe, elkülönített bankszámlára, vagy add oda szüleidnek megőrzésre), nehogy másra költsd!
Segíts másoknak

5. Dolgozz részmunkaidőben, vállalj diákmunkát

Az iskola mellett biztos van heti pár szabad órád, sok diákmunka rugalmas az időbeosztás szempontjából. Bármit is dolgozol, később hasznos lesz az önéletrajzod szempontjából, és a megszerzett tapasztalat is jól jöhet még a későbbiekben.
Dolgozz a tanulás mellett
Author: S.A.L.T.