2013. november 15.

STI konferencia 2013, Aalborg. Shirley Robertson kétszeres olimpiai aranyérmes vitorlázó a megnyitónFotó: S.A.L.T. Hungary, Aalborg

Sail Training International konferencia 2013. Megkezdődött az iskolahajók és sail training szövetségek nemzetközi szerevezetének idei konferenciája.

A S.A.L.T. Hungary idén is részt vesz a Sail Training International konferenciáján, melyet idén a dániai Aalborgban tartanak. Aalborg a 2015. évi Tall Ships Race utolsó vendégfogadó kikötője lesz.

Idén azonban már két képviselőt küldtünk a konferenciára: az STI Ifjúsági Tagozatába (STI Youth Council) delegált fiatal (26 év alatti) új képviselőnk Veér Bálint.  Bálint a 2013. évi Tall Ships Race-en trainee-ként, a S.A.L.T. Hungary csapat tagjaként a holland Gulden Leeuw fedélzetén hajózott.

A konferncia mai megnyitó plenáris ülésén a kétszeres olimpiai bajnok vitorlázónő, a brit Shirley Robertson OBE is megjelent és felszólalt. Shirley az első brit női vitorlázó, aki két egymást követő olimpián aranyérmet szerzett. Shirley idén elször hajózott iskolahajón, a Stavros S Niarchos fedélzetén, az idei Tall Ships Race eseményeit is ő nyitotta meg július 4-én a dániai Aarhusban. Az iskolahajók elkötelelezett híve, s az STI felkérésére “sail training nagykövete” lett. “Vitorlázás az iskolahajókon egyenértékű fogalom a fiatalok számára a barátsággal, összetartozással, az életre szóló közös élményekkel” – mondta. Shirley-ről még olvashattok később…

A megnyitó plenáris ülésen az elmúlt sikeres év eseményeiről is szó esett. Idén a nyári balti-tengeri Tall Ships Race-en kívül két másik verseny is zajlott: szeptember-októberben a Lycamobile Mediterranean Tall Ships Regatta (melyen az iskolahajós versenyek történetében 1956 óta első alkalommal vett részt magyar hajó, a S/Y Femme Fatale) és a Sydney – Auckland Tall Ships Regatta, mely az első TS verseny volt a déli féltekén. A három eseményt összesítő adatok magukért beszélnek:

  • 167 versenyző hajó – 1 magyar hajó 
  • 12 150 résztvevő (legénység és trainee-k) – ebből összesen 18 S.A.L.T. Hungary-crew/trainee
  • 35 országból

Az eseményekre összesen 9 000 000 (igen, jól olvasod: KILENC MILLIÓ) látogató volt kíváncsi a kilenc kikötőben, melyek teljes költségvetése 14 millió € volt! Vajon melyik másik vitorlás esemény képes ehhez hasonló eredményt produkálni? További adatok a Facebook-oldalunkon megjelent fotókon láthatók.

A konferencián azt is megtudtuk, hogy a S.A.L.T. Hungary kapta idén a legtöbb (összesen 12 db) ösztöndíjat az Ománi Ösztöndíjból a jelentkező országok közül. Az ösztöndíjra jövőre is számíthatnak a magyar jelentkezők. Továbbá, az idei sikeres szereplésünk után ismét meghívást kaptunk az Európai Únió Youth in Action programjába, mely további kedvező feltételeket kínál a sail training programokra jelentkező fiatalok számára. A programban jövőre a Morgenster holland brigg várja a fiatalokat.

Author: S.A.L.T.