Sail Training International

Az iskolahajókat üzemeltető és az ezeken a hajókon tevékenykedő, tréningeket tartó nemzeti szervezetek, valamint a veresenyek vendégfogadó kikötőinek munkáját összefogó nemzetközi szervezet a Sail Training International (STI), mely emellett alapvetően a nemzetközi események szervezését végzi. Az STI célja, hogy támogassa a fiatalok oktatását, fejlődését és életre nevelését a vitorlás tréningeken keresztül, függetlenül a nemzetiségüktől, kulturális, vallási, faji hátterüktől és szociális helyzetüktől. Az STI Angliában bejegyzett jótékonysági (nonprofit, angolul charity) szervezet, melynek világszerte számos tagja működik nemzeti iskolahajó szövetségként: Ausztrália, Belgium, Bermuda, Dánia, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, India, Írország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Új-Zéland, USA.

2011 vége óta pedig Magyarország is.

Az STI egy sor különféle tevékenység és szolgálat révén éri el a kitűzött céljait:

  • konferenciák és szemináriumok, előadások tartása
  • nagyhajós (Tall Ship) versenyek és más, hozzájuk köthető események szervezése
  • könyvek, publikációk, DVD-k és előadások kiadása
  • nemzetközi kutatási programok végrehajtása
  • Class A Tall Ships Forum (azoknak a tagoknak, amelyek a világ legnagyobb keresztvitorlázatú iskolahajóit üzemeltetik) létrehozása és fenntartása
  • Small Ships Forum létrehozása és fenntartása
  • Fiatalok Nemzetközi Fóruma (International Youth Forum) (a 26 év alatti tagok részére, akik szerte a világon, a vitorlás tréningeken részt vevő fiatalok érdekeit képviselik) létrehozása és fenntartása

 

A Magyarországot képviselő S.A.L.T. Hungary – három másik kérvényező ország, Csehország, Horvátország és Észtország új szövetségeinek társaságában – 2011-ben a franciaországi Toulonban megrendezett éves konferencián csatlakozott az STI-hez.

A S.A.L.T. Hungary 2012-ben megkapta a rendes társult tagsági státuszt, ráadásul az STI irányító bizottságában, az International Council-ban is képviselői tagságot kapott, így nem csak az STI éves konferenciáin, hanem a nemzetközi szervezet demokratikus döntéshozó testületének munkájában is részt vehet.

Sail Training International konferencia 2011

Sail Training International 2011. évi konferencia Toluonban (Franciaország). A S.A.L.T. Hungary három másik aspiráló ország szövetségével az STI próbatagja lett. Fotó: Horváth Csaba/S.A.L.T. Hungary

We work closely with the world’s sail training Tall Ships, national sail training organisations and host ports, to help young people benefit from the sail training experience.

We are the world’s leading provider of races & events, conferences & seminars, publications, research and other services for the international sail training community.

Sail Training International hivatalos weblapja


Eredet

Bernard Morgan nyugalmazott londoni ügyvéd 1956-ban versenyre invitálta az iskolahajókat. A verseny – az első Tall Ship Race – húsz benevező hajója 1956 júliusában a dél-angliai Torbay-ből Lisszabonba tartott azzal a céllal, hogy utolsó búcsút mondjon a vitorlás hajók letűnt korszakának. Az egyszerinek szánt esemény azonban éppen ezzel ellentétes hatást váltott ki. Roppant nagy volt az érdeklődés a hajók és a verseny iránt: a vitorlás korszak bíbor-arany Főnix madara hamvaiból új életre kelt! A szervező Sail Training International Race Committee ugyanis e sikerre alapozva a következő években további versenyek szervezésén dolgozott, majd megalapította a Nemzetközi Iskolahajó Szövetséget (International Sail Training Association), melynek 2002-ben a Sail Training International lett a jogutódja. A Sail Training International (STI) az Egyesült Királyságban jótékonysági intézményként bejegyzett nemzetközi szövetség, a nemzeti iskolahajó szervezetek szövetsége.

Az első Tall Ships Race, 1956

Sail Training International Group Limited

Sail Training International Group Limited a szülő kereskedelmi társaság, mely a kereskedelmi tevékenységek elvégzésére jött létre. A cég az irodahálózatért és a dolgozókért, az STI kereskedelmi ügyleteiért, a nyilvánosság tájékoztatására végzett tevékenységekért (honlap, TS magazin, sajtótájékoztatók, stb.) felelős. Továbbá, ez a cég szervezi az STI éves konferenciáit és más eseményeit.

Tall Ships Races (Europe) Limited

Tall Ships Races (Europe) Limited szervezi a hagyományos európai nyári versenyeket (The Tall Ships Races) a fiatalok számára.

Tall Ships International Limited

Tall Ships International Limited felelős a világszerte szervezett események lebonyolításáért.

International Youth Forum

A fiatalok állnak a Sail Training International tevékenységének középpontjában. Az International Youth Forum 2009 márciusában indult.